AB Rechtspraak Bestuursrecht

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift AB Rechtspraak Bestuursrecht
Datum 27-01-2021
Aflevering 4
RubriekEuropees Hof voor de Rechten van de Mens
TitelEHRM, 13-02-2020, 25137/16
CiteertitelAB 2021/20
SamenvattingSchadeclaim terzake van lichamelijk letsel. Maladie évolutive insusceptible de consolidation.
AnnotatorT. Barkhuysen , M.L. van Emmerik
UitspraakECLI:CE:ECHR:2020:0213JUD002513716
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAfdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
TitelRaad van State 16-12-2020
CiteertitelAB 2021/21
SamenvattingZonder omgevingsvergunning gebouwde luchtwasser. Zicht op legalisatie.
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 3 juli 2018 heeft het college van burgemeester en wethouders van Bergen (L) het verzoek van [appellant sub 1] om handhavend op te treden tegen de zonder omgevingsvergunning gebouwde luchtwasser op het perceel [locatie 1] in Siebengewald afgewezen. [appellante sub 2] exploiteert een varkensbedrijf op het perceel. [appellant sub 1] woont aan de [locatie 2]. Hij heeft het college op 28 februari 2018 verzocht om handhavend op te treden tegen de bouw van een luchtwasser op het perceel, omdat daarvoor geen omgevingsvergunning voor de activiteiten bouwen en het veranderen van een inrichting is verleend. Bij het in bezwaar gehandhaafde besluit van 3 juli 2018 heeft het college dit verzoek afgewezen, omdat [appellante sub 2] alsnog een aanvraag voor de bouw van de luchtwasser in afwijking van het bestemmingsplan "Buitengebied 2018" heeft ingediend en er een ontwerpomgevingsvergunning ter inzage is gelegd. Volgens het college bestaat daarom concreet zicht op legalisatie.
AnnotatorA.G.A. Nijmeijer
UitspraakECLI:NL:RVS:2020:3012
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAfdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
TitelRaad van State 09-12-2020
CiteertitelAB 2021/22
SamenvattingBezwaarprocedure te beschouwen als een procedure waar het in artikel 6 van het EVRM neergelegde recht op een eerlijk proces op ziet?
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 12 maart 2013 heeft het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam een voornemen tot het opleggen van een last onder bestuursdwang (hierna: vooraanschrijving) en een last onder bestuursdwang (hierna: spoedaanschrijving) opgelegd aan woningbouwvereniging de Alliantie in verband met het herstellen van een woningscheidingswand aan het pand op het adres [locatie] te Amsterdam.
AnnotatorL.M. Koenraad
UitspraakECLI:NL:RVS:2020:2937
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAfdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
TitelCentrale Raad van Beroep 11-11-2019
CiteertitelAB 2021/23
SamenvattingOnrechtmatig handelen college door voornemen uit te brengen om betrokkene wegens plichtsverzuim de disciplinaire straf van een schriftelijke berisping op te leggen?
Samenvatting (Bron)Niet kan worden staande gehouden dat het college onrechtmatig heeft gehandeld door het voornemen uit te brengen om betrokkene wegens plichtsverzuim de disciplinaire straf van een schriftelijke berisping op te leggen. De - voorgenomen - schriftelijke berisping is de lichtste straf die het college in geval van plichtsverzuim op grond van artikel 13.6 van de Nieuwe Rechtspositieregeling Gemeente Amsterdam ter beschikking stond. De Raad ziet geen grond voor toewijzing van het verzoek om schadevergoeding.
AnnotatorL.M. Koenraad
UitspraakECLI:NL:CRVB:2019:3532
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAfdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
TitelRaad van State 09-12-2020
CiteertitelAB 2021/24
SamenvattingPersoonsgegevens verwerkt voor een eerder ingediend verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur?
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 19 september 2017 heeft het college van burgemeester en wethouders van Heemskerk het verzoek van [appellant sub 1] om inzage in zijn persoonsgegevens buiten behandeling gesteld. [appellant sub 1] heeft op 30 juli 2017 verzocht om inzage in de verwerking van zijn persoonsgegevens als bedoeld in artikel 35 van de Wbp. Volgens [appellant sub 1] zijn zijn persoonsgegevens onder meer verwerkt voor een eerder ingediend verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur. Hij heeft ook verzocht om, voor zover het college zijn persoonsgegevens heeft verwerkt door berichten te plaatsen op het forum van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (hierna: VNG), de inhoud van deze berichten op te nemen in het overzicht. Bij dit verzoek heeft hij een kopie van een verlopen paspoort gevoegd.
AnnotatorP.J. Stolk
UitspraakECLI:NL:RVS:2020:2833
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAfdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
TitelRaad van State 09-12-2020
CiteertitelAB 2021/25
SamenvattingPersoonsgegevens verwerkt voor een eerder ingediend verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur?
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 2 januari 2018 heeft het college van burgemeester en wethouders van Zundert het verzoek van [wederpartij] om inzage in zijn persoonsgegevens buiten behandeling gesteld. [wederpartij] heeft bij brief van 30 juli 2017, door het college ontvangen op 5 november 2017, verzocht om inzage in de verwerking van zijn persoonsgegevens. Volgens [wederpartij] zijn zijn persoonsgegevens onder meer verwerkt voor eerder ingediende verzoeken op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (hierna: de Wob). Hij heeft ook verzocht om, voor zover het college zijn persoonsgegevens heeft verwerkt door berichten te plaatsen op het forum van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (hierna: VNG), de inhoud van deze berichten op te nemen in het overzicht.
AnnotatorP.J. Stolk
UitspraakECLI:NL:RVS:2020:2927
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAfdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
TitelRaad van State 14-10-2020
CiteertitelAB 2021/26
SamenvattingGebruik detailhandel als horecabedrijf staken en gestaakt houden.
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 18 mei 2018 heeft het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam Seafood Bar onder aanzegging van bestuursdwang gelast het gebruik van de detailhandel als horecabedrijf op de Leidsestraat 61 te (laten) staken en gestaakt te houden.
AnnotatorT.N. Sanders
LinkVolledige tekst annotatie (AKD.eu)
UitspraakECLI:NL:RVS:2020:2430
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCentrale Raad van Beroep
TitelCentrale Raad van Beroep 21-10-2020
CiteertitelAB 2021/27
SamenvattingWMO. Van een vervoersbehoefte waarin moet worden voorzien met een duofiets is niet gebleken.
Samenvatting (Bron)Ter uitvoering van de opdracht in de tussenuitspraak heeft het college in de aangevallen uitspraak genoemde brief van 3 september 2018 uitgebreide vragen gesteld aan betrokkene. Hiermee heeft het college, in aanvulling op het eerder verrichte huisbezoek en het gesprek met de GGD-arts, voldoende onderzoek verricht naar de concrete ondersteuningsbehoefte van betrokkene. Zowel in de eerder genoemde brief van 18 september 2018 als ook ter zitting bij de Raad is niet concreet gemaakt dat betrokkene de beoogde bestemmingen niet kan bereiken met de ter beschikking staande vervoermiddelen. Van een vervoersbehoefte waarin moet worden voorzien met een duofiets, is daarom niet gebleken. Alhoewel de Raad kan begrijpen dat fietsen met een duofiets een positief effect heeft op de gezondheid van betrokkene en betrokkene meer plezier brengt dan het vervoer per auto, maakt dat niet dat het college gehouden is betrokkene een duofiets te verstrekken. Dit betekent dat het college de aanvraag om een duofiets terecht heeft afgewezen. Het hoger beroep slaagt.
AnnotatorA.C. Hendriks
UitspraakECLI:NL:CRVB:2020:2644
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCentrale Raad van Beroep
TitelCentrale Raad van Beroep 10-12-2020
CiteertitelAB 2021/28
SamenvattingParticipatiewet. Voorschotten ter voorkoming executieverkoop woning. Misbruik procesrecht?
Samenvatting (Bron)Afgewezen verzoeken om voorlopige voorzieningen, in vorm van verstrekken voorschotten, te treffen. Afweging betrokken belangen. Hoogst onzeker of met gevraagde voorschotten executieverkoop woning kan worden voorkomen. Groot restitutierisico voor dagelijks bestuur. Oordeel over verschuldigdheid dwangsommen. Niet volledig onaannemelijk dat sprake is van misbruik maken van procesrecht.
AnnotatorR. Stijnen
UitspraakECLI:NL:CRVB:2020:3257
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCollege van Beroep voor het bedrijfsleven
TitelCollege van Beroep voor het bedrijfsleven 20-10-2020
CiteertitelAB 2021/29
SamenvattingVerrichten van taxivervoer zonder vergunning. Matiging dwangsom.
Samenvatting (Bron)Artikel 76, eerste lid, Wet personenvervoer 2000. Last onder dwangsom wegens het verrichten van taxivervoer zonder vergunning. Beroep ongegrond (zaak 20/111). Artikel 5:37, eerste lid, Awb. Invordering dwangsom. Het is evident dat appellant gezien zijn financiële draagkracht niet in staat zal zijn de verbeurde dwangsom volledig te betalen. Beroep gegrond (zaak 20/524).
AnnotatorC.M.M. van Mil , R.P.A. Kraaijeveld
LinkVolledige tekst annotatie (Hekkelman.nl)
UitspraakECLI:NL:CBB:2020:745
Artikel aanvragenVia Praktizijn