Bedrijfsjuridische Berichten

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Bedrijfsjuridische Berichten
Datum 29-01-2021
Aflevering 3
RubriekContractenrecht
TitelHet (passeren van een) verrekeningsverweer
CiteertitelBb 2021/8
SamenvattingIn zijn arrest van 11 december 2020 gaat de Hoge Raad in op het beoordelingsmoment van de bevoegdheid tot verrekening en de verhouding tussen art. 6:127 BW en art. 6:136 BW. In deze bijdrage bespreekt de auteur dit lezenswaardige arrest.
Auteur(s)L.M.H. Koops
LinkVolledige tekst wetsartikel (6:127 BW, wetten.overheid.nl)
LinkVolledige tekst wetsartikel (6:136 BW, wetten.overheid.nl)
UitspraakECLI:NL:HR:2020:2005
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekIntellectuele eigendom
TitelNederlands octrooisysteem moet aantrekkelijker voor mkb en startups
CiteertitelBb 2021/9
SamenvattingDe bedoeling van het niet-vooronderzocht octrooi was om een laagdrempelige mogelijkheid te bieden om een octrooi aan te vragen. Het doel was om met name het mkb daardoor in staat te stellen innovatie snel en betaalbaar te beschermen. In de praktijk blijkt echter dat dergelijke niet-vooronderzochte octrooien veel onzekerheid met zich meebrengen, waardoor het mkb er alsnog weinig gebruik van maakt.
Auteur(s) T.D. Sigterman
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOndernemingsrecht
TitelWie is de UBO?
CiteertitelBb 2021/10
SamenvattingOp 27 september 2020 is het UBO-register operationeel geworden. Het UBO-register is ingevoerd op basis van de vierde anti-witwasrichtlijn, gewijzigd bij de vijfde anti-witwasrichtlijn. De invoering van het register, waarin inzicht wordt geboden over de uiteindelijk belanghebbenden van vennootschappen en andere juridische entiteiten, beoogt een belangrijke bijdrage te leveren aan het voorkomen van witwassen en de strijd tegen criminelen die hun identiteit anders achter een juridische structuur kunnen verbergen. Dit vanuit de geachte dat meer transparantie een krachtig afschrikkend effect kan hebben.
Auteur(s)J.P.W.V. Hopmans
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOndernemingsrecht
TitelDe laatste van een soort. Een bespreking van de Dynasource-beschikking
CiteertitelBb 2021/11
SamenvattingDe verwatering van aandelen- en certificatenbelangen, alsmede de doelstellingen van de enquêteprocedure in relatie tot het faillissement van de betrokken vennootschap zijn enkele onderwerpen die aan de orde komen in de beschikking van het Gerechtshof Amsterdam (Ondernemingskamer) van 30 maart 2020 (Dynasource). In deze bijdrage staat die beschikking centraal.
Auteur(s)C.E.J.M. Hanegraaf
UitspraakECLI:NL:GHAMS:2020:982
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOndernemingsrecht
TitelDe nieuwe façade. Een bespreking van ECLI:NL:GHDHA:2020:2
CiteertitelBb 2021/12
SamenvattingIn zijn arrest van 7 januari 2020, ECLI:NL:GHDHA:2020:2 gaat het Gerechtshof Den Haag onder meer in op misbruik van identiteitsverschil. In deze bijdrage bespreekt de auteur dit arrest.
Auteur(s)C.E.J.M. Hanegraaf
UitspraakECLI:NL:GHDHA:2020:2
Artikel aanvragenVia Praktizijn