Bedrijfsjuridische Berichten

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Bedrijfsjuridische Berichten
Datum 23-03-2021
Aflevering 6
RubriekContractenrecht
TitelDe meerpartijenovereenkomst
CiteertitelBb 2021/22
SamenvattingOvereenkomsten worden veelal gesloten tussen twee partijen: zo zijn bij koop in de regel slechts één koper en één verkoper betrokken. Er doen zich ook gevallen voor waarin meerdere partijen zijn betrokken bij eenzelfde overeenkomst. In dat geval spreekt men van een meerpartijenovereenkomst. Het overeenkomstenrecht gaat uit van overeenkomsten die zijn gesloten tussen twee partijen. De vraag rijst wat er geldt voor meerpartijenovereenkomsten.
Auteur(s)S.A. Kruisinga
UitspraakECLI:NL:HR:2021:177
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekGoederen- en faillissementsrecht
TitelPromontoria-arresten: overdraagbaarheid van vorderingen uit hoofde van een geldlening door een bank aan een niet-bank en de gevolgen voor de (bancaire) zorgplicht
CiteertitelBb 2021/23
SamenvattingIn deze bijdrage worden de Promontoria-arresten van 10 juli 2020 (ECLI:NL:HR:2020:1274 en ECLI:NL:HR:2020:1276) besproken, waarin de Hoge Raad prejudiciële vragen van de rechtbank Amsterdam beantwoordt over de overdraagbaarheid van vorderingen uit hoofde van een geldlening door een bank aan een niet-bank en wat de gevolgen zijn voor de (bancaire) zorgplicht. Deze arresten zijn zeer relevant voor de financieringspraktijk, nu banken met enige regelmaat vorderingen uit hoofde van geldleningen overdragen aan niet-banken en de Europese Unie met het voorstel voor de Richtlijn Non-Performing Loans een secundaire markt wil stimuleren in vorderingen uit hoofde van niet-renderende leningen.
Auteur(s)M.P.R. Sardjoe
LinkVolledige tekst voorstel (europa.eu)
UitspraakECLI:NL:HR:2020:1274
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOndernemingsrecht
TitelDe Omgekeerde Investituurstrijd en het Dictaat van Amsterdam
CiteertitelBb 2021/24
SamenvattingDe wijze waarop bisschoppen omgaan met hun bevoegdheid goedkeuring te verlenen aan een herstructurering en aan de benoeming van bestuurders van Stichting Katholieke Universiteit staat centraal in de beschikking van het Gerechtshof Amsterdam (Ondernemingskamer) van 21 juli 2020.
Auteur(s)C.E.J.M. Hanegraaf
UitspraakECLI:NL:GHAMS:2020:2033
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAansprakelijkheids- en verzekeringsrecht
TitelNiet-wettelijke taken: beperkte aansprakelijkheid van de accountant ten opzichte van derden
CiteertitelBb 2021/25
SamenvattingDe Hoge Raad zet in deze uitspraak helder uiteen op welke wijze moet worden beoordeeld of een accountant bij het uitoefenen van niet-wettelijke taken aansprakelijk is jegens derden of niet. Anders dan bij het verrichten van wettelijke taken is de accountant niet aansprakelijk ten opzichte van iedere derde maar alleen ten opzichte van de derde waarvan de accountant weet dat hij zijn gedrag door de accountant laat beïnvloeden.
Auteur(s)S.Y.Th. Meijer
LinkVolledige tekst artikel (Nautadutilh.com)
UitspraakECLI:NL:HR:2021:149
Artikel aanvragenVia Praktizijn