AB Rechtspraak Bestuursrecht

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift AB Rechtspraak Bestuursrecht
Datum 04-02-2022
Aflevering 6
RubriekEuropees Hof voor de Rechten van de Mens
TitelEHRM, 22-06-2021, 35751/20
CiteertitelAB 2022/41
SamenvattingCOVID-19. Asielverzoek afgewezen. Vreemdelingenbewaring. In beroep tegen besluit. Recht om gehoord te worden. Fysiek of telefonisch. Vreemdelingendetentiecentra onvoldoende technische middelen en ruimte voor telefonische zittingen. Horen middels advocaat wel mogelijk. Artikel 5 lid 4 EVRM niet geschonden. In het licht van de bijzondere omstandigheden door de pandemie was de beperking gerechtvaardigd. Klacht kennelijk ongegrond en niet-ontvankelijk.
AnnotatorT. Barkhuysen , M.L. van Emmerik
LinkVolledige tekst annotatie (Universiteitleiden.nl)
UitspraakECLI:CE:ECHR:2021:0622DEC003575120
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAfdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
TitelRaad van State 15-12-2021
CiteertitelAB 2022/42
SamenvattingDe staatssecretaris is onterecht uitgegaan van het interstatelijk vertrouwensbeginsel ten aanzien van Malta. De staatssecretaris moet nader onderzoek doen naar de actuele feiten en omstandigheden in Malta voor Dublinclaimanten. Dit betreft met name de detentieomstandigheden, opvangvoorzieningen en de toegang tot een effectief rechtsmiddel.
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 5 januari 2021 heeft de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid een aanvraag van de vreemdeling om hem een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd te verlenen niet in behandeling genomen. De vreemdeling komt uit Sudan en heeft in Malta eerder een verzoek om internationale bescherming ingediend. De staatssecretaris heeft de door de vreemdeling in Nederland ingediende asielaanvraag niet in behandeling genomen, omdat volgens hem Malta daarvoor verantwoordelijk is. Deze uitspraak gaat over de vraag of de rechtbank terecht heeft geoordeeld dat de staatssecretaris voor Malta ten onrechte van het interstatelijk vertrouwensbeginsel uitgaat, gelet op de beschikbare informatie over met name de detentie van Dublinclaimanten in Malta en hun detentieomstandigheden, opvangvoorzieningen en mogelijkheden voor toegang tot een effectief rechtsmiddel.
AnnotatorL. Hillary
UitspraakECLI:NL:RVS:2021:2791
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAfdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
TitelRaad van State 17-11-2021
CiteertitelAB 2022/43
SamenvattingBestemmingsplan. Afdeling komt terug van ontvankelijkheidsoordeel in tussenuitspraak wegens Varkens in Nood-rechtspraak.
Samenvatting (Bron)Bij uitspraak, onderscheidenlijk tussenuitspraak van 8 april 2020, ECLI:NL:RVS:2020:1019 (hierna: tussenuitspraak), heeft de Afdeling de raad van de gemeente Rotterdam opgedragen om binnen 26 weken na de verzending van de tussenuitspraak het daarin geconstateerde gebrek in het besluit van de raad van 28 juni 2018, waarbij het bestemmingsplan "Hoek van Holland - Buitengebied" is vastgesteld, te herstellen. In de tussenuitspraak is onder 9.5 overwogen dat in de planregels, noch op de verbeelding, de relatie van de voormalige agrarische bedrijfswoning aan de [locatie1] met het bijbehorende agrarische bedrijf is weergegeven. Tevens is in de tussenuitspraak onder 24.4 overwogen dat in de planregels, noch op de verbeelding, de relatie tussen de voormalige agrarische bedrijfswoningen, die nu als plattelandswoning zijn bestemd, en het bijbehorende agrarische bedrijf is weergegeven.
AnnotatorT. Groot
LinkVolledige tekst annotatie (Stijladvocaten.nl)
UitspraakECLI:NL:RVS:2021:2598
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAfdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
TitelRaad van State 10-11-2021
CiteertitelAB 2022/44
SamenvattingRuimtelijke onderbouwing. Schijn van belangenverstrengeling. Zorgvuldigheid besluitvorming door de gemeenteraad.
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 21 februari 2019 heeft de raad van de gemeente De Ronde Venen het bestemmingsplan "Buitengebied-West" vastgesteld. Met het plan wordt een actualisatie beoogd van het juridisch-planologisch kader voor het westelijke deel van het buitengebied van de gemeente De Ronde Venen. Voor het grootste deel van het plangebied gold voorheen het bestemmingsplan "Buitengebied De Ronde Venen". De planologische regeling van dat bestemmingsplan is nadien materieel bezien voortgezet onder de "Beheersverordening buitengebied", vastgesteld door de raad bij besluit van 28 september 2017. Bij besluit van 2 april 2020 heeft het college van gedeputeerde staten van Utrecht de raad een aanwijzing gegeven als bedoeld in artikel 3.8, zesde lid, van de Wet ruimtelijke ordening die ertoe strekt dat een aantal planregels geen deel blijven uitmaken van het plan.
AnnotatorM.H.W.C.M. Theunisse
UitspraakECLI:NL:RVS:2021:2484
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAfdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
TitelRaad van State 27-10-2021
CiteertitelAB 2022/45
SamenvattingWat verandert er voor de eigenaar als op de kentekenplaten van zijn auto een duplicaatcode wordt aangebracht?
Samenvatting (Bron)Bij bericht van 18 maart 2019 heeft de RDW [appellante] laten weten dat het niet mogelijk is om kentekenplaten zonder duplicaatcode te verkrijgen. [appellante] heeft een personenauto (een BMW youngtimer) geïmporteerd uit Duitsland (hierna: de auto). De auto was enkele jaren eerder van Nederland naar Duitsland geëxporteerd. [appellante] heeft nieuwe kentekenplaten besteld. Deze kentekenplaten zijn voorzien van een duplicaatcode: er is een "1" op aangebracht. In een mailbericht van 4 januari 2019 heeft [appellante] de RDW daarom verzocht haar "af te helpen" van "het 1-tje". De RDW heeft [appellante] bij mailbericht van 18 maart 2019 (hierna: het mailbericht) geantwoord dat het niet mogelijk is om kentekenplaten zonder duplicaatcode te verkrijgen en dat het verzoek daarom wordt afgewezen. [appellante] is het daarmee niet eens, maar haar bezwaar is niet-ontvankelijk verklaard.
AnnotatorL.M. Koenraad
UitspraakECLI:NL:RVS:2021:2394
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAfdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
TitelRaad van State 13-10-2021
CiteertitelAB 2022/46
SamenvattingBoete. Hoofdelijke aansprakelijkheid past niet in het systeem dat uitgaat van het individueel beboeten van elke overtreder.
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 5 juli 2017 heeft de KSA aan Simbat en [appellant sub 3] gezamenlijk een boete opgelegd wegens overtreding van de Wet op de kansspelen (hierna: de Wok) ter hoogte van 270.000,-. Zij zijn voor de betaling van de boete elk hoofdelijk aansprakelijk. Bij datzelfde besluit heeft de KSA een boete aan Spinity opgelegd wegens overtreding van de Wok ter hoogte van 100.000,-. De KSA heeft Simbat in 2012 en in 2013 aangeschreven in verband met het aanbieden van kansspelen via de websites Riverbingo.com, Eurocazino.com en Slotplaza.com. In 2014 heeft de KSA meldingen ontvangen over de websites 777bingo.nl, Jojobingo.nl en Bingolot.nl. Verder heeft de KSA in 2015 meldingen ontvangen over de Facebookpagina Simbatgokkasten, over gokken bij Simbat met betaling via 0909-nummers, over Eurocazino.com en over Simbatgokkasten.
AnnotatorC.M.M. van Mil , R.P.A. Kraaijeveld
LinkVolledige tekst annotatie (Hekkelman.nl)
UitspraakECLI:NL:RVS:2021:2295
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAfdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
TitelRaad van State 06-10-2021
CiteertitelAB 2022/47
SamenvattingSluiting onevenredig.
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 14 januari 2019 heeft de burgemeester van Rotterdam besloten om de huurwoning van [appellanten sub 2] aan de [locatie] voor zes maanden te sluiten. De burgemeester is op grond van artikel 13b, eerste lid, van de Opiumwet bevoegd tot het opleggen van een last onder bestuursdwang als in een woning een middel als bedoeld in lijst I of lijst II, behorend bij de Opiumwet, wordt verkocht, afgeleverd of verstrekt dan wel daartoe aanwezig is. De burgemeester heeft besloten de woning voor zes maanden te sluiten, omdat de politie op 30 oktober 2018 in de slaapkamer van een meerderjarige zoon 237,7 g cocaïne, een contant bedrag van 7.000,00, een grammenweegschaal en een rol plastic zakjes heeft aangetroffen. [appellanten sub 2] en de burgemeester zijn het met elkaar eens dat de burgemeester bevoegd was om het pand te sluiten, maar verschillen van mening over de vraag of hij in redelijkheid van die bevoegdheid gebruik heeft kunnen maken.
AnnotatorL.M. Bruijn , J.G. Brouwer
UitspraakECLI:NL:RVS:2021:2243
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAfdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
TitelRaad van State 31-08-2021
CiteertitelAB 2022/48
SamenvattingVan een ongeloofwaardig geachte bekeerling mag worden verlangd dat hij zich tot het uiterste inspant om te voorkomen dat hij na terugkeer naar Iran de negatieve aandacht op zich vestigt.
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 23 april 2019 heeft de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid een aanvraag van de vreemdeling om hem een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd te verlenen, afgewezen.
AnnotatorM.C.P. Alting von Geusau
UitspraakECLI:NL:RVS:2021:1940
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCentrale Raad van Beroep
TitelCentrale Raad van Beroep 11-11-2021
CiteertitelAB 2022/49
SamenvattingBeroep op rapport Werkgroep reflectie toeslagenaffaire rechtbanken. Prepensioen in mindering te brengen op WW-uitkering.
Samenvatting (Bron)Nu zich geen van de uitzonderingssituaties als bedoeld in het AIB voordoen heeft verweerder eisers prepensioen terecht aangemerkt als inkomen dat op grond van het bepaalde in artikel 47 van de WW op de WW-uitkering in mindering moet worden gebracht. Het beroep van appellant op het gelijkheidsbeginsel, dan wel strijd met een anti-discriminatiebeginsel, slaagt niet. Het ter zitting gedane beroep van appellant op het rapport van de Werkgroep reflectie toeslagenaffaire rechtbanken van oktober 2021 en de daarin vervatte aanbeveling om in het individuele geval maatwerk te bieden, leidt niet tot een andere conclusie. De toeslagenaffaire, waarop in voornoemd rapport wordt gereflecteerd, betreft gevallen die juridisch en feitelijk niet gelijk zijn aan de situatie van appellant.
AnnotatorR. Ortlep
UitspraakECLI:NL:CRVB:2021:2825
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCentrale Raad van Beroep
TitelCentrale Raad van Beroep 21-10-2021
CiteertitelAB 2022/50
SamenvattingHet strafontslag wegens wangedrag van een ambtenaar bij Defensie is niet onevenredig. Het beroep op het vertrouwensbeginsel slaagt niet, ondanks het eerdere voornemen van de staatssecretaris de zaak af te doen met een ambtsbericht.
Samenvatting (Bron)Ontslag wegens wangedrag. Geen beroep op het vertrouwensbeginsel.
AnnotatorH. Jans , J.C. de Wit
UitspraakECLI:NL:CRVB:2021:2602
Artikel aanvragenVia Praktizijn