Bedrijfsjuridische Berichten

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Bedrijfsjuridische Berichten
Datum 15-02-2022
Aflevering 4
RubriekArbeidsrecht
TitelHoge Raad: mildere koers meldingsplicht betalingsonmacht (art. 23 Wet Bpf 2000)
CiteertitelBb 2022/11
SamenvattingWanneer een rechtspersoon niet in staat is de verplichte pensioenbijdragen af te dragen aan een verplichtgesteld bedrijfstakpensioenfonds, dient deze op grond van artikel 23 Wet Bpf 2000 onverwijld een melding van betalingsonmacht te doen bij het betreffende bedrijfstakpensioenfonds. Dit artikel is tot op heden strikt toegepast. Bij arrest van 24 december 2021 is de Hoge Raad een mildere weg ingeslagen, waardoor de melding van betalingsonmacht onder omstandigheden achterwege blijven.
Auteur(s)T.L.C.W. Noordoven
UitspraakECLI:NL:HR:2021:1976
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOndernemingsrecht
TitelNieuwe diversiteitswetgeving: invoering van het ingroeiquotum en streefcijfers
CiteertitelBb 2022/12
SamenvattingBij het schrijven van deze bijdrage ligt de jaarwisseling net achter ons. Een mooi moment voor reflectie op het verleden en een blik op de toekomst. 1 januari 2022 is voor het streven naar meer genderdiversiteit in de top van het Nederlandse bedrijfsleven in ieder geval symbolisch een belangrijke datum. Op deze dag is de wet inwerking tot wijziging van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek in verband met het evenwichtiger maken van de verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen in het bestuur en de raad van commissarissen van grote naamloze en besloten vennootschappen in werking getreden
Auteur(s)C.F. Perquin-Deelen
LinkVolledige tekst artikel (Dirkzwager.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekContractenrecht
TitelBooking.com en Airbnb: twee uitspraken over de bemiddelingsovereenkomst
CiteertitelBb 2022/13
SamenvattingAan de hand van twee recente uitspraken van de Hoge Raad wordt in deze bijdrage besproken wanneer een overeenkomst kwalificeert als bemiddelingsovereenkomst in de zin van art. 7:425 BW en wat de gevolgen van die kwalificatie zijn.
Auteur(s)N.R. Verhoeff
UitspraakECLI:NL:HR:2021:1725
Artikel aanvragenVia Praktizijn