Bedrijfsjuridische Berichten

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Bedrijfsjuridische Berichten
Datum 22-03-2022
Aflevering 6 Environmental, Social and Governance
RubriekContractenrecht
TitelESG-compliance in een toeleveringsketen; een juridische verkenning
CiteertitelBb 2022/22
SamenvattingDe transitie naar een duurzamer klimaat en milieu staat hoog op de agenda van Europese en Nederlandse beleidsmakers en wetgevers. In navolging van het ‘Kyoto-protocol’ en de ‘Paris Agreement’, heeft de Europese Commissie in haar ambitieuze ‘European Green Deal’ en ‘Fit for 55 Package’ gepubliceerd dat Europa moet omvormen tot een klimaat neutrale, grondstoffen efficiënte en concurrerende economie.
Auteur(s)M. de Koning , R.M. Sinke
LinkMeer over dit onderwerp (Een Europese Green Deal, europa.eu)
LinkMeer over dit onderwerp (Fit for 55, europadecentraal.nl)
LinkVolledige tekst artikel (KvdL.com)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOndernemingsrecht
TitelVoorstel voor een Richtlijn Corporate Sustainability Due Diligence
CiteertitelBb 2022/23
SamenvattingIn deze bijdrage gaat de auteur in op het voorstel van de Europese Commissie van 23 februari 2022 voor een richtlijn Corporate Sustainability Due Diligence.
Auteur(s)H. Koster
LinkVolledige tekst voorstel (europa.eu)
LinkVolledige tekst artikel (Universiteitleiden.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArbeidsrecht
TitelEen effectief ESG valt of staat bij een effectief diversiteitsbeleid binnen ondernemingen
CiteertitelBb 2022/24
SamenvattingDiversiteit heeft voor veel ondernemingen prioriteit. Althans op papier. Zeker wanneer ESG aan bod komt, hoort het "buzzwoord" diversiteit nu eenmaal te vallen. Dit artikel besteedt aandacht aan het wettelijk kader en het belang voor ondernemingen om een effectief diversiteits- en inclusiviteitsbeleid te hebben dat meer is dan een papieren tijger. Ook wordt in dit verband een aantal praktische aanbevelingen gegeven.
Auteur(s)D.B.M. Pinedo
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekFinancieel recht
TitelGroene hypothekenobligaties & persoonsgegevens
CiteertitelBb 2022/25
SamenvattingDeze bijdrage behandelt het actuele raamwerk voor groene hypothekenobligaties. Dat zijn bijvoorbeeld groene securitisaties en groene gedekte obligaties, die voor hun kasstromen respectievelijk onderpand afhankelijk zijn van groene hypotheekleningen. De Europese Taxonomieverordening en de Gedelegeerde Klimaatverordening stellen nieuwe eisen aan het verhypothekeerde onderpand, willen de obligaties kunnen kwalificeren als Europese groene obligaties. Deze bijdrage biedt een kort overzicht van wat deze nieuwe vereisten betekenen voor de verwerking van energieprestatiecertificaten van woonhuizen en andere persoonsgegevens van kredietnemers.
Auteur(s)V. Hoving
LinkVolledige tekst artikel (Rutgersposch.com)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekHuurrecht
TitelDe label C verplichting voor kantoren. Een zorg voor verhuurder of voor huurder?
CiteertitelBb 2022/26
SamenvattingDe toenmalige minister Blok (Wonen en Rijksdienst) heeft al bij brief van 28 november 2016 aangekondigd per 1 januari 2023 een verplichting in te willen voeren, waardoor kantoren minimaal een C-label moeten hebben. Op 2 november 2018 is het Besluit houdende wijziging van het Bouwbesluit 2012 betreffende de labelverplichting voor kantoorgebouwen in werking getreden. De wijziging van het Bouwbesluit 2012 heeft tot gevolg dat het vanaf 1 januari 2023 dus verboden is om een kantoorgebouw in gebruik te nemen dan wel te gebruiken zonder minimaal energielabel C.
Auteur(s)J.A. van Strijen
LinkVolledige tekst besluit (Besluit van 17 oktober 2018, houdende wijziging van het Bouwbesluit 2012 betreffende de labelverplichting voor kantoorgebouwen, officielebekendmakingen.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekFinancieel recht
TitelDuurzaamheid en klimaatrisico's - financieerbaarheid van vastgoed
CiteertitelBb 2022/27
SamenvattingDe auteurs zijn respectievelijk bedrijfsjurist en duurzaamheidsexpert bij een grote vastgoedfinancier. In deze bijdrage bespreken zij het toenemende belang van het thema duurzaamheid en klimaatrisico’s voor de financierbaarheid van (commercieel) vastgoed. Zij geven een overzicht van relevante regelgeving en (markt-)ontwikkelingen op dit gebied en de impact ervan op de financierbaarheid.
Auteur(s)D.W. Aertsen , S. Bordewijk
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekVerzekeringsrecht
TitelVerzekerbaarheid van Klimaatverandering
CiteertitelBb 2022/28
SamenvattingIn dit artikel geeft de auteur een beknopt overzicht rond verzekerbaarheid van risico’s als gevolg van klimaatverandering.
Auteur(s)T. Brinkman
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAansprakelijkheids- en verzekeringsrecht
TitelDe klimaatzorgplicht: aanknopingspunten bij het opstellen van een klimaatplan
CiteertitelBb 2022/29
SamenvattingVan ondernemingen wordt steeds meer verwacht op het gebied van ESG. Met name op het gebied van de “E” (Environment) is veel gaande.
Auteur(s)M.J. Faber
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOndernemingsrecht
TitelDe Corporate Sustainability Reporting Directive: rapporteren, controleren én maatschappelijk verantwoord juridisch adviseren
CiteertitelBb 2022/30
SamenvattingOp hoog niveau en in hoog tempo worden wereldwijd initiatieven ontplooid om ondernemingen ESG-‘accountable’ te maken. Met het op 21 april 2021 gepubliceerde voorstel voor de Corporate Sustainability Reporting Directive levert de Europese Commissie aan die ontwikkeling een belangrijke bijdrage.
Auteur(s)B. Baaijens , L.A. van Amsterdam
LinkVolledige tekst voorstel (europa.eu)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekMededingings- en ordeningsrecht
TitelVrije mededinging in dienst van klimaat- en duurzaamheidsdoelstellingen
CiteertitelBb 2022/31
SamenvattingIn dit artikel wordt ingegaan op de lopende discussie over de bijdrage die vrije mededinging kan leveren aan het behalen van klimaat- en duurzaamheidsdoelstellingen.
Auteur(s)L.E.J. Korsten
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekEnergierecht
TitelDe basis in het Europese energierecht voor het ESG-beleid van een onderneming
CiteertitelBb 2022/32
SamenvattingOndernemers willen en moeten vanzelfsprekend een rol spelen bij het bereiken van de klimaatdoelstellingen. Dit kan volgen uit de beleidsstrategie die een bestuurder van een onderneming heeft uitgewerkt. Ook aandeelhouders kunnen een onderneming tot actie aanzetten.
Auteur(s)P. van Asperen
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAansprakelijkheids- en verzekeringsrecht
TitelHet duurzaamheidsdilemma: communiceren over duurzaamheid zonder greenwashing
CiteertitelBb 2022/33
SamenvattingAnno 2022 kun je hier niet omheen: van de groenteboer op de hoek tot luchtvaartmaatschappijen; vrijwel elke onderneming wil de consument laten zien welke stappen worden gezet op het gebied van duurzaamheid. Wat zijn de juridische aandachtspunten en hoe voorkom je dat je in de valkuil van greenwashing trapt?
Auteur(s)S. Arayess , A. de Boer
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOndernemingsrecht
TitelGrip houden op ESG bij outsourcing: een stappenplan
CiteertitelBb 2022/34
SamenvattingBedrijven ontkomen er vandaag de dag niet aan om in hun bedrijfsvoering rekening te houden met ESG-factoren (Environmental, Social and Governance, oftewel milieu, maatschappij en governance). Welke maatregelen treft het bedrijf om haar impact op het milieu te beperken, wat is de interne bedrijfscultuur en zijn de omgangsvormen, wat zijn de arbeidsomstandigheden, hoe wordt bijvoorbeeld gezorgd voor diversiteit, inclusiviteit en kansengelijkheid en hoe wordt het bedrijf bestuurd? Allemaal vragen die bij het vaststellen en uitvoeren van een ESG-beleid een rol kunnen spelen.
Auteur(s)L.C. Brederveld
LinkVolledige tekst artikel (KvdL.com)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBestuursrecht
TitelESG in het omgevingsrecht: het regeerakkoord en de Omgevingswet
CiteertitelBb 2022/35
SamenvattingIn het regeerakkoord dat op 15 december 2021 is gepubliceerd, heeft het kabinet zijn plannen voor de aankomende tijd gedeeld. In het regeerakkoord genaamd ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’, worden verschillende grote uitdagingen genoemd: het tegengaan van klimaatverandering, de aanpak van de stikstofcrisis en het bouwen van nieuwe betaalbare woningen.
Auteur(s)N. Lange
LinkVolledige tekst akkoord (kabinetsformatie2021.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn