AB Rechtspraak Bestuursrecht

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift AB Rechtspraak Bestuursrecht
Datum 09-06-2022
Aflevering 23-24
RubriekAfdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
TitelRaad van State 09-02-2022
CiteertitelAB 2022/185
SamenvattingLast onder dwangsom drugsdealer. Bevoegde bestuursorgaan: college van B&W of burgemeester?
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 5 juni 2019 heeft het college van burgemeester en wethouders van Zaanstad aan [appellant] een last onder dwangsom opgelegd. In artikel 2:74 van de Algemene plaatselijke verordening Zaanstad 2013 (hierna: de Apv) is het verbod opgenomen om op of aan de weg post te vatten met het kennelijke doel om drugs te verhandelen. In een bestuurlijke rapportage van de politie van 28 februari 2019 staat dat is geconstateerd dat [appellant] dit verbod heeft overtreden op 22 februari 2019 in het Burgemeester In t Veldpark in Zaandam. Het college heeft daarin aanleiding gezien om aan [appellant] een last onder dwangsom op te leggen. Als weer wordt geconstateerd dat [appellant] op of aan de weg postvat met het kennelijke doel om drugs te verhandelen, moet hij een dwangsom betalen van 2.500 per overtreding tot een maximum van 10.000.
AnnotatorJ.G. Brouwer , A.E. Schilder
UitspraakECLI:NL:RVS:2022:400
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAfdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
TitelRaad van State 27-10-2021
CiteertitelAB 2022/186
SamenvattingOmdat belanghebbende bestuursorganen als het ‘betrokken publiek’ in de zin van het Verdrag van Aarhus kunnen worden aangemerkt, concludeert de Afdeling dat bestuursorganen ook deel kunnen uitmaken van het ‘publiek’.
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 7 juni 2019 heeft het college van burgemeester en wethouders van Dronten aan Walibi een omgevingsvergunning verleend voor het veranderen van de inrichting en de werking van de inrichting van Walibi aan de Spijkweg 30 in Biddinghuizen, gemeente Dronten. Walibi exploiteert in Biddinghuizen een pretpark met een evenemententerrein. Op het evenemententerrein worden onder meer het muziekfestival Lowlands en het dancefestival Defqon.1 georganiseerd. Bij besluit van 11 november 2014 heeft het college aan Walibi een zogenoemde revisievergunning verleend (hierna: de revisievergunning) waarin de bedrijfsactiviteiten van Walibi worden onderverdeeld in de representatieve bedrijfssituatie, de regelmatige afwijkingen van de representatieve bedrijfssituatie (hierna: de regelmatige afwijkingen) en de incidentele bedrijfssituaties. De regelmatige afwijkingen zijn gedurende 30 dagen per jaar toegestaan.
AnnotatorR.S. Wertheim
UitspraakECLI:NL:RVS:2021:2390
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCentrale Raad van Beroep
TitelCentrale Raad van Beroep 26-01-2022
CiteertitelAB 2022/187
SamenvattingBlaffende hulphonden bijten niet… (1)
Samenvatting (Bron)Afwijzing verzoek om een maatwerkvoorziening in de vorm van een persoonsgebonden budget voor een traject waarbij appellante wordt begeleid bij het opleiden van haar hond tot een assistentiehond. ROGplus heeft zich op het standpunt mogen stellen dat nog onvoldoende wetenschappelijk is aangetoond dat een assistentiehond een toegevoegde waarde heeft om beperkingen in de zelfredzaamheid en participatie weg te nemen. Het door appellante in beroep overgelegde rapport van wetenschappelijk onderzoek over assistentiehonden doet hieraan niet af. Onder deze omstandigheden en onder verwijzing naar de uitspraak van de Raad van 12 september 2018 (ECLI:NL:CRVB:2018:2785) mocht ROGplus de gevraagde voorziening afwijzen. Schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn.
AnnotatorC.W.C.A. Bruggeman
UitspraakECLI:NL:CRVB:2022:221
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCentrale Raad van Beroep
TitelCentrale Raad van Beroep 26-01-2022
CiteertitelAB 2022/188
SamenvattingBlaffende hulphonden bijten niet… (2)
Samenvatting (Bron)Afwijzing aanvraag voor een maatwerkvoorziening op grond van de Wmo 2015 in de vorm van een persoonsgebonden budget voor een traject waarbij appellante wordt begeleid bij het opleiden van haar hond tot een assistentiehond. Naar aanleiding van de door appellante in bezwaar overgelegde wetenschappelijke onderzoeken over assistentiehonden heeft het college zich op het standpunt mogen stellen dat nog onvoldoende wetenschappelijk is aangetoond dat een assistentiehond een toegevoegde waarde heeft om beperkingen in de zelfredzaamheid en participatie weg te nemen. Onder verwijzing naar de uitspraak van de Raad van 12 september 2018 (ECLI:NL:CRVB:2018:2785) mocht het college op die grond de gevraagde voorziening afwijzen.
AnnotatorC.W.C.A. Bruggeman
UitspraakECLI:NL:CRVB:2022:222
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCollege van Beroep voor het bedrijfsleven
TitelCollege van Beroep voor het bedrijfsleven 18-01-2022
CiteertitelAB 2022/189
SamenvattingAppellante is geen belanghebbende bij het besluit tot vaststelling van de fosfaatrechten van een andere melkveehouder (de vervreemder). Bij deze besluitvorming heeft appellante een afgeleid belang dat, middels een contractuele relatie, parallel loopt aan dat van de vervreemder.
Samenvatting (Bron)Meststoffenwet, artikel 23, derde lid. Alegemene wet bestuursrecht, artikelen 8:88, 8:89 en 8:90 EVRM, artikel 6. Afwijzing verzoek om schadevergoeding. Het College komt tot de conclusie dat het beroep tegen de afwijzing van de melding overdracht fosfaatrechten ongegrond is. Nu ten aanzien van appellante geen sprake is van onrechtmatige besluitvorming moet haar verzoek om schadevergoeding daarom eveneens worden afgewezen. Voor zover appellante heeft bedoeld te betogen dat haar schade samenhangt met het onjuiste en onrechtmatige besluit dat verweerder ten aanzien van de vervreemder heeft genomen, slaagt dit betoog niet. Appellante is geen belanghebbende bij het besluit tot vaststelling van het fosfaatrecht van een andere melkveehouder - in dit geval de vervreemder - en evenmin belanghebbende in een procedure over dat besluit. Vergoeding immateriële schade wegens overschrijding van de redelijke termijn als bedoeld in artikel 6 EVRM
AnnotatorN.G. Hoogstra , T. Kobes
UitspraakECLI:NL:CBB:2022:20
Artikel aanvragenVia Praktizijn