AB Rechtspraak Bestuursrecht

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift AB Rechtspraak Bestuursrecht
Datum 20-01-2023
Aflevering 4
RubriekHof van Justitie van de Europese Unie
TitelHvJ EU 14-07-2022, C-274/21
CiteertitelAB 2023/20
SamenvattingRaamovereenkomsten. Onderhandse, niet transparante aanbesteding. Hoogte griffierechten in aanbestedingsgeschil afhankelijk onbekende inhoud zaak. Verschillende andere daarmee samenhangende verplichtingen eiser. Strijd met art. 47 Handvest.
Samenvatting (Bron)Arrest van het Hof (Achtste kamer) van 14 juli 2022.#EPIC Financial Consulting Ges.m.b.H. tegen Republik ?sterreich en Bundesbeschaffung GmbH.#Prejudici?le verwijzing - Overheidsopdrachten - Verordening (EU) nr. 1215/2012 - Niet-toepasselijkheid op de in artikel 2 van richtlijn 89/665/EEG bedoelde kortgeding- en beroepsprocedures bij afwezigheid van een grensoverschrijdend element - Richtlijn 2014/24/EU - Artikel 33 - Gelijkstelling van een raamovereenkomst met een overeenkomst in de zin van artikel 2 bis, lid 2, van richtlijn 89/665 - Onmogelijkheid om een nieuwe overheidsopdracht te gunnen wanneer de maximale hoeveelheid en/of waarde van de door de raamovereenkomst bepaalde werken, leveringen of diensten reeds is bereikt - Nationale regeling op grond waarvan griffierechten moeten worden betaald voor toegang tot de bestuursrechter op aanbestedingsgebied - Verplichtingen om griffierechten vast te stellen en te voldoen voordat de rechter uitspraak doet over een verzoek in kort geding of een beroep - Niet-transparante procedure voor het plaatsen van overheidsopdrachten - Doeltreffendheidsbeginsel en gelijkwaardigheidsbeginsel - Nuttig effect - Recht op een doeltreffende voorziening in rechte - Richtlijn 89/665 - Artikelen 1, 2 en 2 bis - Artikel 47 van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie - Nationale regeling op grond waarvan een beroep wordt afgewezen indien de griffierechten niet zijn voldaan - Bepaling van de geraamde waarde van een overheidsopdracht.#Gevoegde zaken C-274/21 en C-275/21.
AnnotatorT. Barkhuysen , M.L. van Emmerik
LinkVolledige tekst annotatie (Universiteitleiden.nl)
UitspraakECLI:EU:C:2022:565
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAfdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
TitelRaad van State 21-12-2022
CiteertitelAB 2023/21
SamenvattingGeen uitbreiding Wob-verzoek in de bezwaarfase.
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 4 mei 2020 heeft de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid het verzoek van [appellant] om openbaarmaking van documenten afgewezen. [appellant] heeft de staatssecretaris bij brief van 31 december 2019 verzocht om documenten op grond van de Wet openbaarheid van bestuur openbaar te maken. Hij heeft het volgende verzocht: "Met een beroep op de WOB wordt verzocht de navolgende mondeling gegeven informatie schriftelijk te bevestigen. Ten aanzien van de beschikkingen [...] is door de beslisambtenaar mondeling aan ondergetekende uitgelegd dat de staatsecretaris deze vergunningen heeft verleend op grond van de overweging dat getoetst moet worden wat de betrokken vreemdelingen te wachten staat bij terugkeer in Afghanistan op het moment van de beschikking. Doortoetsen noemde de ambtenaar dit. Deze informatie is neergelegd in de minuut achter de beschikking. () Dat de beschikkingen van 22 april 2017 onderbouwd zijn met een motivering van deze aard en strekking weet ik al. [...]. Maar deze bestaande informatie, welke mondeling is verkregen, blijft in rechtszaken buiten beschouwing, omdat schriftelijk bewijs ervan ontbreekt. Thans wordt gevraagd om deze informatie op schrift te bevestigen."
AnnotatorP.J. Stolk
UitspraakECLI:NL:RVS:2022:3859
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAfdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
TitelRaad van State 23-11-2022
CiteertitelAB 2023/22
SamenvattingAdopties Sri Lanka.
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 17 december 2018 heeft de minister voor Rechtsbescherming het verzoek van [appellante] om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet openbaarheid van bestuur gedeeltelijk toegewezen. [appellante] heeft onder meer verzocht om openbaarmaking van alle documenten die afkomstig zijn van of betrekking hebben op Stichting Kind en Toekomst vanaf het moment dat zij werd opgericht in 1977 tot heden, waaronder ook eventuele inspectiebezoeken of onderzoeken die betrekking hadden op de Stichting. Het verzoek beperkt zich niet tot stukken die op de activiteiten van Stichting Kind en Toekomst in Sri Lanka zien, maar alle stukken die betrekking hebben op deze stichting. De minister heeft in de zoekslag naar aanleiding van het verzoek 32 documenten aangetroffen. Deze documenten heeft hij op een inventarislijst vermeld. De minister besloot documenten 1 tot en met 4, 7, 20 en 23 in het geheel openbaar te maken. Hij heeft besloten documenten 5, 6, 8 tot en met 19, 21, 22, en 24 tot en met 32 gedeeltelijk openbaar te maken. De openbaarmaking daarvan is gedeeltelijk geweigerd gelet op het bepaalde in artikel 10, eerste lid, aanhef en onder d (bijzondere persoonsgegevens) en/of artikel 10, tweede lid, aanhef en onder e (persoonlijke levenssfeer) van de Wob.
AnnotatorP.J. Stolk
UitspraakECLI:NL:RVS:2022:3410
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAfdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
TitelRaad van State 20-04-2022
CiteertitelAB 2023/23
SamenvattingGoedkeuringsbesluit projectplan Waterwet
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 28 april 2021 heeft het college van burgemeester en wethouders van Heerde ter uitvoering van het op dat moment nog vast te stellen projectplan "Verbetering IJsseldijk Apeldoorns Kanaal" een omgevingsvergunning verleend voor het vervangen van de bestaande damwand door een diepere damwand op de IJsseldijk/het Apeldoorns Kanaal tussen de Kloosterbrug en De Belt. Bij besluit van 3 mei 2021 heeft het college van burgemeester en wethouders van Hattem ter uitvoering van het projectplan een omgevingsvergunning verleend voor het vervangen van damwanden op een locatie binnen het dijksegment dat wordt aangeduid als nr. 4, en voor het handelen in strijd met regels voor de ruimtelijke ordening vanwege het verleggen van de "Vrijwaringszone dijk" over delen van het dijktraject. De primaire waterkering van de IJssel tussen Wapenveld en Hattem (dijktraject 52-4, hierna: het dijktraject) is voor een deel gelegen langs het Apeldoorns Kanaal.
AnnotatorJ.J.H. van Kempen
UitspraakECLI:NL:RVS:2022:1161
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCollege van Beroep voor het bedrijfsleven
TitelCollege van Beroep voor het bedrijfsleven 17-05-2022
CiteertitelAB 2023/24
SamenvattingWijziging concessie voor het hoofdrailnet voor een nachttreinverbinding van Amsterdam Centraal naar Wenen (Nightjet).
Samenvatting (Bron)Wet personenvervoer; wijziging van concessie voor het hoofdrailnet (HRN-concessie); subsidieverlening; PSO-Verordening; wezenlijke wijziging van de eerder verleende concessie?; netto financiële effect; parameters
AnnotatorJ.R. van Angeren , L. Westendorp
UitspraakECLI:NL:CBB:2022:234
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCollege van Beroep voor het bedrijfsleven
TitelCollege van Beroep voor het bedrijfsleven 25-01-2022
CiteertitelAB 2023/25
SamenvattingSchending rechten verdediging tabaksverkoper door toezichthouder. Artikel 6 lid 3 EVRM geschonden. Twee maanden tussen de vastgestelde overtreding en de toezending van het relaas is te lang. Zo kan iemand niet een concreet inhoudelijk verweer voeren.
Samenvatting (Bron)Tabak- en rookwarenwet. Hoger beroep ongegrond. Boeteoplegging wegens overschrijding artikel 8, eerste lid, van de Tbr. Anders dan de staatssecretaris betoogt, kan uit het afschrift van de registratie van het contactmoment uit het inspectieregistratiesysteem van de NVWA van 19 september 2018 niet worden afgeleid dat verweerster vanaf dat moment op de hoogte was van de voorgenomen boete. Dit betekent dat verweerster voor het eerst op 16 november 2018 door toezending van het rapport van bevindingen op de hoogte is gesteld van de toedracht van de overtreding. Het College oordeelt het tijdsverloop van ruim twee maanden tussen de gestelde overtreding en de toezending van het relaas te lang om verweerster in staat te stellen om een concreet op de zaak toegespitst inhoudelijk verweer te voeren. Hiermee is verweerster in haar in artikel 6, derde lid, van het EVRM verdedigingsrechten geschaad.
AnnotatorT. Barkhuysen , M.L. van Emmerik
LinkVolledige tekst annotatie (Universiteitleiden.nl)
UitspraakECLI:NL:CBB:2022:42
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht Gezondheidszorg
TitelCentraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg 23-11-2022, C2022/1461
CiteertitelAB 2023/26
SamenvattingOnderzoek door onafhankelijk deskundige alsnog onzorgvuldig.
AnnotatorA.C. Hendriks
UitspraakECLI:NL:TGZCTG:2022:192
Artikel aanvragenVia Praktizijn