AB Rechtspraak Bestuursrecht

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift AB Rechtspraak Bestuursrecht
Datum 03-02-2023
Aflevering 6
RubriekEuropees Hof voor de Rechten van de Mens
TitelEHRM, 28-04-2022, 78836/16
CiteertitelAB 2023/33
SamenvattingCiviele schadeclaim wegens dood vader door Kroatische soldaten en ontoereikend onderzoek naar zijn dood.
AnnotatorT. Barkhuysen , M.L. van Emmerik
LinkVolledige tekst annotatie (Universiteitleiden.nl)
UitspraakECLI:CE:ECHR:2022:0428JUD007883616
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAfdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
TitelRaad van State 28-12-2022
CiteertitelAB 2023/34
SamenvattingVaststellen bestemmingsplan.
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 3 december 2020 heeft de raad van de gemeente Aalsmeer het bestemmingsplan "Fort Kudelstaart" vastgesteld. Het bestemmingsplan maakt de herontwikkeling mogelijk van "Fort Kudelstaart". Het Fort Kudelstaart maakt als rijksmonument onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam is in 1996 op de lijst geplaatst van UNESCO Werelderfgoed. Het is een tussen 1880 en 1920 aangelegde militaire verdedigingslinie met een lengte van 135 km, gelegen op circa 15 tot 20 km rondom Amsterdam. Zeilfort Kudelstaart B.V. is na een Europese aanbestedingsprocedure inmiddels beheerder van het fort. Zij wil op het forteiland een hotel met horecavoorzieningen en vergaderruimten realiseren. Verder is het de bedoeling dat er een klein museum over De Stelling van Amsterdam en het Fort Kudelstaart, een zogenoemde spa, havenfaciliteiten en onder het fort een parkeergarage komen. Ook heeft Zeilkort Kudelstaart B.V. de wens om de capaciteit van de jachthaven uit te breiden naar 200 vaste ligplaatsen en 10 tot 15 boten in de weekeinden te kunnen verhuren.
AnnotatorA.G.A. Nijmeijer
UitspraakECLI:NL:RVS:2022:3970
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAfdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
TitelRaad van State 20-07-2022
CiteertitelAB 2023/35
SamenvattingNadeelcompensatie.
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 24 september 2018 heeft het dagelijks bestuur van het Waterschap Aa en Maas 51.162,-, vermeerderd met wettelijke rente van 1.872,-, aan nadeelcompensatie toegekend aan [appellante].
AnnotatorH.X. Botter
UitspraakECLI:NL:RVS:2022:2059
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCentrale Raad van Beroep
TitelCentrale Raad van Beroep 24-11-2022
CiteertitelAB 2023/36
SamenvattingUWV verklaart een volledig arbeidsongeschikte verzekerde terecht niet-duurzaam arbeidsongeschikt.
Samenvatting (Bron)Toekenning loongerelateerde WGA-uitkering, naar een mate van arbeidsongeschiktheid van 87,70%. Het Uwv heeft appellant terecht niet volledig en duurzaam arbeidsongeschikt geacht en terecht niet in aanmerking gebracht voor een IVA-uitkering.
AnnotatorA.C. Hendriks
UitspraakECLI:NL:CRVB:2022:2550
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCentrale Raad van Beroep
TitelCentrale Raad van Beroep 27-09-2022
CiteertitelAB 2023/37
SamenvattingAppellant sneuvelt al bij de stappen 1 en 2 van het vertrouwensbeginsel
Samenvatting (Bron)Aanvragen om TOZO terecht afgewezen. Vertrouwensbeginsel. Appellant voldoet niet aan de voorwaarde dat hij op 17 maart 2020 stond ingeschreven in het handelsregister. Ook het beroep op het vertrouwensbeginsel slaagt niet. Appellant kon en mocht in de gegeven omstandigheden niet redelijkerwijs veronderstellen dat de medewerker van de KvK de opvatting van het college vertolkte.
AnnotatorL.J.A. Damen
UitspraakECLI:NL:CRVB:2022:2110
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCollege van Beroep voor het bedrijfsleven
TitelCollege van Beroep voor het bedrijfsleven 20-12-2022
CiteertitelAB 2023/38
SamenvattingSchaarse vergunning.
Samenvatting (Bron)Verlengbaarheidsbesluit vergunningen landelijke commerciële radio-omroepen intensiteit rechterlijke toetsing bij beoordelingsruimte schaarse rechten algemeen economisch belang opdracht bestuursrechter na vaststelling dat besluit in strijd is met zorgvuldigheids- en/of motiveringsplicht De negen FM-vergunningen voor landelijke commerciële radio-omroep waren geldig tot 1 september 2022. Daarna zou de minister de beschikbare frequentieruimte opnieuw moeten verdelen. Vanwege de terugloop van advertentie-inkomsten door de coronamaatregelen heeft de minister de vergunningen met drie jaar verlengd. De rechtbank Rotterdam heeft dat besluit vernietigd wegens strijd met de artikelen 3:2 en 3:46 van de Awb. De commerciële radio-omroepen die nu een vergunning hebben, hebben daartegen hoger beroep ingesteld. De minister heeft dat niet gedaan. Uitgangspunt is dat een vergunning voor bepaalde tijd wordt verleend en niet wordt verlengd. Een vergunning kan alleen worden verlengd als zich een van de (uitzonderings)gevallen van artikel 18, tweede lid, van het Frequentiebeleid 2013 voordoet. In dit geval heeft de minister een algemeen economisch belang aanwezig geacht. Bij de beantwoording van de vraag of daar sprake van is heeft de minister een zekere beoordelingsruimte. Dat de minister beoordelingsruimte heeft, brengt mee dat de bestuursrechter zich bij de inhoudelijke toetsing beperkt tot de vraag of de minister zich redelijkerwijs op het standpunt heeft kunnen stellen dat een bepaald (uitzonderings)geval zich wel of niet voordoet. De intensiteit van de rechterlijke toetsing is (ook) bij beoordelingsruimte afhankelijk van een veelheid van factoren. In dit geval weegt zwaar dat de vergunningen schaarse rechten zijn. Daarom hebben ze een beperkte looptijd en moeten ze na afloop daarvan opnieuw worden verdeeld, zodat ook nieuwkomers een kans krijgen op zon vergunning. Bij strijd met het zorgvuldigheidsvereiste en/of het motiveringsvereiste dient de bestuursrechter uit het oogpunt van finalisering niet met die vaststelling te volstaan, maar moet deze nagaan of een nieuw onderzoek dat wel zorgvuldig wordt gedaan, alsnog een deugdelijke onderbouwing voor het desbetreffende besluit zou kunnen opleveren. Is dat volgens de bestuursrechter niet het geval, dan is het besluit niet alleen in strijd met de artikelen 3:2 en 3:46 van de Awb, maar ook (en juist) met de toepasselijke inhoudelijke wettelijke norm. Dat is hier het geval. Het College oordeelt dat de minister zich niet redelijkerwijs op het standpunt heeft kunnen stellen dat zich hier de door de minister aangevoerde uitzonderingssituatie (algemeen economisch belang ) voordoet. Het besluit is daarom in strijd met artikel 18, tweede lid, onderdeel a, van het Frequentiebesluit 2013. De minister moet per 1 september 2023 de FM-vergunningen opnieuw verdelen. Bevestiging aangevallen uitspraak met verbetering gronden.
AnnotatorC.J. Wolswinkel
UitspraakECLI:NL:CBB:2022:821
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRechtbanken
TitelRechtbank Zeeland-West-Brabant 14-10-2022
CiteertitelAB 2023/39
SamenvattingZorgplicht waterbodems.
Samenvatting (Bron)Afwijzen verzoek om met een preventieve herstelsanctie te voorkomen dat de dijken van de Hertogin Hedwigepolder (hierna: de Hedwigepolder) zodanig verlaagd worden dat water zal instromen vanuit de Schelde en de Westerschelde.
AnnotatorS. Handgraaf
UitspraakECLI:NL:RBZWB:2022:5965
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRechtbanken
TitelRechtbank Zeeland-West-Brabant 06-10-2022
CiteertitelAB 2023/40
SamenvattingBeroep mogelijk tegen legger.
Samenvatting (Bron)het beroep van eisers tegen het besluit van verweerder van 30 maart 2021, over het op grond van de Waterwet en Waterschapswet partieel herzien van de legger oppervlaktewaterlichamen Geertruidenberg.
AnnotatorJ.J.H. van Kempen
UitspraakECLI:NL:RBZWB:2022:5865
Artikel aanvragenVia Praktizijn