Bedrijfsjuridische Berichten

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Bedrijfsjuridische Berichten
Datum 16-02-2023
Aflevering 4
RubriekFinancieel recht
TitelDe Nederlandse UBO-registers – een update
CiteertitelBb 2023/8
SamenvattingNederland heeft twee registers waarin uiteindelijke belanghebbenden (ultimate beneficial owners, UBO's) moeten worden geregistreerd. Met de instelling van deze registers heeft Nederland voldaan aan de verplichting uit de Europese anti-witswasrichtlijn tot het instellen van een register voor de registratie van UBO's. Het UBO-register voor vennootschappen en andere juridische entiteiten is op 27 september 2020 live gegaan en had op 27 maart 2022 gevuld moeten zijn. Tegelijkertijd is op 1 november 2022 de registratieplicht begonnen voor het lang verwachte andere UBO-register, namelijk dat voor trusts en soortgelijke juridische constructies. Sommige trusts en fondsen voor gemene rekening en hun UBO's moeten in dit register worden geregistreerd. Die registratie moest zijn voltooid op 1 februari 2023, maar die termijn is inmiddels verlengd tot 1 april 2023. Het valt niet mee om alle ontwikkelingen op het gebied van UBO-registratie bij te houden.
Auteur(s)C.W. Kuipers
LinkVolledige tekst artikel (VBK.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOndernemingsrecht
TitelHet oplossen van enquêtegeschillen via bemiddeling: Noot bij OK 7 november 2022, ECLI:NL:GHAMS:2022:3179
CiteertitelBb 2023/9
SamenvattingBij onmiddellijke voorziening benoemde de Ondernemingskamer een bemiddelaar. Besproken wordt hoe deze beschikking past en kan werken in de praktijk van het enquêterecht. Tevens wordt besproken welke bevoegdheden de bemiddelaar heeft.
Auteur(s)F. Eikelboom
UitspraakECLI:NL:GHAMS:2022:3179
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTechnologie, media en telecom
TitelDORA – een Europees kader voor de beheersing van ICT-risico's binnen de financiële sector
CiteertitelBb 2023/10
SamenvattingOp 16 januari 2023 is de Digital Operational Resilience Act, kortweg DORA, in werking getreden. DORA bestaat uit een Europese verordening en een richtlijn. DORA beoogt binnen de Europese Unie en in het bijzonder de financiële sector, een hoog gemeenschappelijk niveau van digitale operationele weerbaarheid te bereiken. Daartoe volgen uit DORA uniforme vereisten met betrekking tot de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen die dienen ter ondersteuning van de bedrijfsprocessen van financiële entiteiten.
Auteur(s)S. Uiterwijk , J.V. Willems
Artikel aanvragenVia Praktizijn