Bedrijfsjuridische Berichten

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Bedrijfsjuridische Berichten
Datum 18-01-2006
Aflevering 2
RubriekArbeidsrecht
TitelDe nieuwe Zorgverzekeringswet
CiteertitelBb 2006, 3
SamenvattingOp 1 januari 2006 is de nieuwe Zorgverzekeringswet in werking getreden. In dit artikel wordt een aantal veranderingen in het zorgstelsel en de gevolgen daarvan besproken.
Auteur(s)E.M. Kuijken
Pagina9-11
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBank- en effectenrecht
TitelHerzien voorstel Wet op het financieel toezicht
CiteertitelBb 2006, 4
SamenvattingOp 20 oktober 2005 is het voorstel van de Wft (opnieuw) ingediend door middel van een Vierde Nota van Wijziging. Het wetsvoorstel bevat een integraal nieuwe tekst. Ook de eerder ingediende delen (Algemeen Deel en Deel Prudentieel toezicht) zijn herzien.
Auteur(s)R.J. Botter
Pagina11-12
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOndernemingsrecht
TitelHof van Justitie EG: Grensoverschrijdende fusie mogelijk op grond van beginsel van vrijheid van vestiging
CiteertitelBb 2006, 5
SamenvattingHet Hof van Justitie EG heeft op 13 december 2005 (zaak C-411/03) beslist dat een regel van nationaal recht die aan een grensoverschrijdende fusie in de weg staat, strijdig is met het beginsel van vrije vestiging ex art. 43 en 48 van het EG-Verdrag. Naar Nederlands recht was het antwoord op de vraag of een grensoverschrijdende fusie mogelijk is, omstreden. Reden hiervoor is onder meer dat Boek 2 BW de juridische fusie slechts regelt voor Nederlandse rechtspersonen. Reikhalzend werd dan ook uitgekeken naar de implementatie van de Fusierichtlijn van 26 oktober 2005 inzake de grensoverschrijdende fusie van kapitaalvennootschappen, die voor het eerst dergelijke fusies binnen de EER binnen de Europese Economische Ruimte (het grondgebied van de lidstaten van de EU, alsmede Noorwegen, IJsland en Liechtenstein, de 'EER') mogelijk zou maken. Geconcludeerd moet nu worden dat het in het verdrag verankerde beginsel van vrije vestiging deze mogelijkheid impliceert en dat de Fusierichtlijn deze slechts zal harmoniseren en niet creƫren.
Auteur(s)G.J. van Rijthoven
Pagina13-14
UitspraakECLI:EU:C:2005:762
Artikel aanvragenVia Praktizijn