Bedrijfsjuridische Berichten

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Bedrijfsjuridische Berichten
Datum 08-01-2007
Aflevering 1
RubriekMededingingsrecht
TitelBescherming van de 'gouden eieren' kent grenzen: tegenwerken van parallelhandel en toetreding van generieke geneesmiddelen als misbruik vn machtspositie (Beschikking Europese Commissie d.d. 15 juni 2005 in de zaak AstraZeneca COMP/A. 37.507/F3, n.n.g)
CiteertitelBb 2007, 1
SamenvattingOp 15 juni 2005 heeft de Europese Commissie in een spraakmakende beslissing aan geneesmiddelenproducent AstraZeneca een boete opgelegd van € 60 miljoen wegens het overtreden van art. 82 EG, het verbod op het misbruik maken van een economische machtspositie. In deze beschikking die voortvloeit uit een klacht van concurrenten van AstraZeneca en waaraan een zes jaar durend onderzoek aan vooraf ging, zoekt de Commissie de grens op tussen enerzijds het mededingingsrecht en anderzijds de bescherming van de resultaten van onderzoek en ontwikkeling door het intellectuele eigendomsrecht.
Auteur(s)E. Boerwinkel
Pagina1-5
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekEnergierecht
TitelDe Warmtewet
CiteertitelBb 2007, 2
SamenvattingInmiddels ruim drie jaar geleden dienden Tweede Kamer leden Ten Hoopen en Hessels het initiatiefwetsvoorstel in tot het stellen van regels omtrent de levering van warmte aan verbruikers, oftewel de Warmtewet. Anno 2006 is deze wet nog niet ingevoerd. Dit artikel gaat in op een aantal belangrijke doelstellingen van het wetsvoorstel voor de Warmtewet.
Auteur(s)M. van Schoonhoven , C. van der Weijden
Pagina6-8
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekIntellectueel eigendom
TitelHoge Raad, 27-10-2006, C05/162HR
CiteertitelBb 2007, 3
SamenvattingGebruik te kwader trouw = moedwillig gepleegde inbreuk?

Samenvatting (Bron)Merkenzaak met vordering tot winstafdracht. Geschil tussen een Nederlandse producent voor de kunstmestindustrie en voormalig distributeur in Amerika over vergoeding van door distributeur als merkhouder in de Benelux geleden schade als gevolg van inbreuk door de producent op dat merkrecht en over de afdracht van daarbij genoten winst; inbreukmakend gebruik van een merk is niet te kwader trouw in de zin van art. 13A lid 5 BMW op enkele grond dat inbreukmaker dat merk te kwader trouw heeft gedeponeerd (art. 4 onder 6); winstafdracht bij een moedwillige inbreuk of uitsluitend bij piraterij?, prejudiciële vragen aan BenGH omtrent het begrip gebruik niet te kwader trouw en de omstandigheden van het geval in art. 13A lid 5.
Pagina8-9
UitspraakECLI:NL:HR:2006:AX9393
Artikel aanvragenVia Praktizijn