Bedrijfsjuridische Berichten

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Bedrijfsjuridische Berichten
Datum 28-03-2007
Aflevering 7
RubriekOndernemingsrecht
TitelBestuurdersaansprakelijkheid op grond van art. 2:248 lid 2 BW.
CiteertitelBb 2007, 16
SamenvattingArt. 2:248 lid 2 schept een hoofdelijke aansprakelijkheid voor bestuurders voor het tekort na faillissement van de vennootschap, indien het bestuur niet heeft voldaan aan zijn verplichtingen uit art. 2:10 (boekhoudverplichting) of art. 2:394 (publicatie van de jaarstukken). Bij verzuim van die verplichtingen staat op grond van art. 2:248 lid 2 in de eerste plaats (onweerlegbaar) vast dat het bestuur zijn taken onbehoorlijk heeft vervuld. Ten tweede wordt (weerlegbaar) vermoed dat deze onbehoorlijke taakvervulling een belangrijke oorzaak is geweest van het faillissement van de vennootschap.
Auteur(s)A.J.P. Schild
Pagina57-64
UitspraakECLI:NL:HR:2006:AY7916
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekGoederen- en faillissementsrecht
TitelVerschuldigdheid van huurpenningen ná datum faillissement en een vordering wegens ongerechtvaardigde verrijking.
CiteertitelBb 2007, 17
SamenvattingDe Hoge Raad heeft op 9 juni 2006 een arrest gewezen waarin onder meer de verschuldigdheid van huurpenningen ná datum faillissement en de mogelijkheid voor de curator tot het geldend maken van een vordering wegens ongerechtvaardigde verrijking aan de orde kwamen. Ten aanzien van ná datum faillissement verschuldigde huurpenningen bepaalt art. 39 van de Faillissementswet dat deze vanaf de dag der faillietverklaring een boedelschuld vormen. In het onderhavige geval was de huur door de verhuurder zélf vóór datum faillissement beëindigd. De Hoge Raad beantwoordt in dit arrest de vraag of in een dergelijk geval ook de na datum faillissement verschuldigde huurpenningen een boedelschuld vormen. Voorts speelde er een kwestie betreffende het al dan niet paulianeuze karakter van een samenstel van transacties, welke kwestie ik hier verder onbesproken laat. De feiten laten zich in het kort als volgt samenvatten.
Auteur(s)V.G.T. van Emstede
Pagina65-67
UitspraakECLI:NL:GHSGR:1997:AV9234
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekContractenrecht
TitelParticuliere of bedrijfsmatige borg?
CiteertitelBb 2007, 18
SamenvattingKan een bestuurder die (de meerderheid van) de aandelen in de desbetreffende vennootschap niet rechtstreeks, maar via een holding of andere tussenliggende schakels houdt nu ook een beroep doen op die bescherming? Dit zou het geval zijn indien onder het houden van aandelen als bedoeld in art. 7:857 BW ook het 'middellijk houden' van de aandelen kan worden verstaan. In het hier te bespreken arrest gaat de Hoge Raad op deze kwestie in.
Auteur(s)M. Chébti
Pagina67-69
UitspraakECLI:NL:HR:2007:AY9678
Artikel aanvragenVia Praktizijn