Hét kennisplatform voor juristen

Emoties lopen hoog op in tuchtzaak tussen Stibbe en Pels Rijcken

Tijdens de behandeling van de tuchtzaak die Stibbe heeft aangespannen tegen Pels Rijcken bij de Raad van Discipline, vlogen de beschuldigingen over en weer. Een Stibbe-advocaat verweet Pels Rijcken "liegen als modus operandi te hebben". De advocaat van Pels Rijcken vond de verwijten "bedoeld om de landsadvocaat en zijn kantoor te beschadigen".

Innovatie van rechtssystemen samengevat: het gebeurt niet

Maurits Barendrecht is emeritus-hoogleraar Innovatie van Rechtssystemen aan Tilburg Law School. In zijn afscheidsrede vatte hij inzichten over innovatie van rechtssystemen samen. In drie woorden: het gebeurt niet.
De sociale advocatuur kalft bij gebrek aan innovatie af met 10 procent per jaar, de voornaamste innovatie bij de rechtspraak behelst niet meer dan het kunnen indienen van elektronische stukken en van de schamele 10 miljoen euro aan innovatiebudget dat de Raad voor Rechtsbijstand in 2020/2021 te besteden kreeg is niet één project schaalbaar van de grond gekomen. Geen enkele instelling heeft de opdracht om de verhoudingen in de rechtsorde te verbeteren — en de staatsmachten modderen voort.

De belangrijkste jurisprudentie van 2023 op 15 rechtsgebieden

Recht.nl houdt al 20 jaar voor u bij welke gerechtelijke uitspraken besproken worden in de 125 belangrijkste juridische vakbladen. Bij de onderstaande jaaroverzichten geldt: hoe vaker een uitspraak gesignaleerd werd in vaktijdschriften, hoe belangrijker die uitspraak (blijkbaar) was.
'Winnaar' in 2023 was deze uitspraak van de Hoge Raad, over contractuele uitsluiting van de Haviltex-maatstaf. Die zaak werd (tot op heden) in maar liefst 17 tijdschriften besproken.

Intervisie / Intercollegiaal Overleg nu mogelijk in vaste groepen

Samen met de Praktizijnsbibliotheek (gevestigd in de Rechtbank Amsterdam) organiseert Recht.nl online bijeenkomsten voor honderden deelnemende advocaten. Met 4 sessies van 2 uur voldoet u dit jaar eenvoudig aan de kwaliteitstoetseneis van de Orde van Advocaten. U wordt ingedeeld in een vaste groep collegae, op het rechtsgebied van uw keuze.

Jurisprudentie Tracker nu beschikbaar voor alle abonnees Recht.nl

Rechters doen jaarlijks meer dan een miljoen zaken af, waarvan er circa 55.000 openbaar worden gemaakt op Rechtspraak.nl; zo'n 1.000 uitspraken per week. De dienst Jurisprudentie Tracker maakt deze continue stroom behapbaar.
Voor het eerst is er een kennistool waarmee u handig en snel kennisneemt van alle gepubliceerde uitspraken binnen uw specialisme — én waarmee u in een oogopslag ziet welke zaken praktijkwaarde hebben.
Deze dienst is integraal beschikbaar voor abonnees van Recht.nl en biedt in essentie 18 online jurisprudentietijdschriften. Leest u voor optimaal gebruik eerst de onderstaande one pager (pdf), of klikt u in de menubalk bovenaan de website op 'JURISPRUDENTIE TRACKER' om meteen te gaan kijken!