Hét kennisplatform voor juristen

Leden Praktizijn beschikken over volwaardige juridische bibliotheek

De Praktizijnsbibliotheek maakt - naast het leeuwendeel van alle recente vakpublicaties - tevens oudere drukken van juridische boeken en jaargangen van juridische tijdschriften toegankelijk. Het depot van de Praktizijn bevat inmiddels duizenden publicaties uit schenkingen van verschillende (grote) advocatenkantoren. Word ook lid - en beschik over een volwaardige juridische bibliotheek!

Open Universiteit Master Gegevensbescherming en Privacyrecht

Met de Master Gegevensbescherming en Privacyrecht van de Open Universiteit leer jij op academisch niveau nadenken over privacybeleid en persoonsgegevensverwerking. Ons online onderwijs is vernieuwend: met kennisclips, podcasts, serious games en interactieve virtuele werkgroepen. Maar ook met face-to-face bijeenkomsten — in onze studiecentra verspreid over het land. Vertragen en versnellen is mogelijk. Samen met een studieadviseur kijk je wat voor jou het ideale traject is!

Op termijn meer bedrijfsmodellen mogelijk in de advocatuur?

De Verordening op de advocatuur beperkt de wijze waarop advocaten hun onderneming mogen structureren. Zo mogen niet-advocaten geen aandeelhouder zijn of een bestuursfunctie hebben in een advocatenkantoor. In Engeland bestaan sinds 2012 alternatieve bedrijfsstructuren, zoals kapitaaldeelnemingen door derden en een grote variatie aan multidisciplinaire samenwerkingen. Ook Frankrijk en Duitsland kennen inmiddels diverse advocatuurlijke organisatievormen. Conclusie van onderstaand rapport is dat Nederland meer ruimte zou moeten bieden voor alternatieve bedrijfsstructuren. Hierbij wordt gedacht aan multidisciplinaire samenwerkingsverbanden van advocaten met andere beroepsgroepen en aan kapitaalinvesteringen door niet-advocaten.

Duizendste mijlpaalarrest online: hoe de Hoge Raad in 1919 zijn tijd ver vooruit was

De Hoge Raad heeft zijn duizendste oude mijlpaalarrest gepubliceerd: over over strafrecht, douanerechten en de doorwerking van internationale verdragen in de Nederlandse rechtsorde. President Dineke de Groot van de Hoge Raad legt uit waarom dit arrest ook nu nog actueel is — en liet uitzoeken wat de meest geraadpleegde arresten zijn. Niet verwonderlijk scoren Haviltex, Kelderluik, Lindenbaum/Cohen, Groen/Schoevers en Quint/Te Poel hoog.

Nieuwe dienst op Recht.nl: Jurisprudentie Tracker nu beschikbaar voor alle abonnees

Rechters doen jaarlijks meer dan een miljoen zaken af, waarvan er circa 55.000 openbaar worden gemaakt op Rechtspraak.nl; zo'n 1.000 uitspraken per week. De dienst Jurisprudentie Tracker maakt deze continue stroom behapbaar.
Voor het eerst is er een kennistool waarmee u handig en snel kennisneemt van alle gepubliceerde uitspraken binnen uw specialisme — én waarmee u in een oogopslag ziet welke zaken praktijkwaarde hebben.
Deze dienst is per heden integraal beschikbaar voor abonnees van Recht.nl en biedt in essentie 18 online jurisprudentietijdschriften. Leest u voor optimaal gebruik eerst de onderstaande one pager (pdf), of klikt u in de menubalk bovenaan de website op 'JURISPRUDENTIE TRACKER' om meteen te gaan kijken!