'Staatsnoodrecht moet op korte termijn worden gemoderniseerd'

'Staatsnoodrecht moet op korte termijn worden gemoderniseerd'

In dit advies besteedt de Raad van State aandacht aan de juridische aanpak van de coronacrisis, in het bijzonder aan de tijdelijke (nood)wet- en regelgeving die een rol heeft gespeeld.
Op dit moment bestaat een complex stelsel van nood- en crisisrecht. Aan de ene kant is er het 'klassieke' Staatsnoodrecht dat zijn basis heeft in de Grondwet. Dit noodrecht wordt feitelijk niet gebruikt, omdat de indruk bestaat dat het alleen in een extreme noodtoestanden kan worden ingeroepen, zoals een oorlog.
Aan de andere kant is er in de loop der jaren 'gewoon' crisisrecht ontwikkeld op zowel landelijk, regionaal als lokaal niveau voor talloze soorten crises, bijvoorbeeld de Wet veiligheidsregio's. Er bestaan dus feitelijk twee soorten wettelijke regels naast elkaar die de nodige overlap vertonen, soms van elkaar verschillen en soms ook onderling inconsistent zijn. Het (Staats)nood- en crisisrecht moet op korte termijn worden gemoderniseerd, zo luidt de conclusie, die gedeeld wordt door onderzoekers van de Open Universiteit in een vergelijkbaar onderzoek, dat werd uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van J&V.