Deskundig medewerker

Deskundig medewerker

Uit de wettekst van artikel 7:670 lid 10 BW volgt dat er voor het OR-lid rekening is gehouden met het moment dat hij/zij kandidaat is, lid is en gewezen lid is, zodat daaruit voortvloeit dat een OR-lid wordt beschermd voorafgaand aan, tijdens en na zijn/haar lidmaatschap.
Voor de overige specifieke werknemers zoals werkneemster ('preventiemedewerker') wordt in de wettekst geen onderscheid gemaakt of zij op dat moment die functie daadwerkelijk vervulden of niet, waarbij met betrekking tot de deskundige medewerker is opgenomen dat die werknemer “werkzaam is” in die functie.
Naar het oordeel van de kantonrechter is dit een nauwer criterium dan bij een OR-lid, namelijk dat het opzegverbod enkel geldig is op het moment dat de werknemer de functie nog vervult wanneer de ontslagaanvraag wordt ingediend. De kantonrechter is dan ook van oordeel dat het opzegverbod van 7:670 lid 10 BW niet meer voor werkneemster gold op het moment dat werkgever de ontslagaanvraag indiende. Het UWV heeft dan ook terecht de ontslagvergunning verleend.