Elektronische handtekening

Elektronische handtekening

Is aan het aktevereiste bij de koop van een woning, zoals bedoeld in art. 7:2 BW, voldaan als koper de koopakte met een gewone elektronische handtekening ondertekent?
De koop van een woning door een natuurlijk persoon die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf komt tot stand door een onderhandse akte (art. 7:2 BW).
Voor het opmaken van zo’n akte op andere wijze dan bij geschrift, moet degene ten behoeve van wie de akte bewijs oplevert in staat zijn de inhoud daarvan op te slaan op een duurzame gegevensdrager (art. 156a lid 1 Rv). Daaraan is voldaan doordat de akte raadpleegbaar was via een digitale omgeving waartoe partijen toegang hadden en tot aan de levering ook hielden. Via die omgeving kon de akte gedownload, opgeslagen en geprint worden.
Verder moet, om elektronisch het schriftelijkheidsvereiste uit art. 7:2 lid 1 BW te vervullen, art. 6:227a BW worden nageleefd. Dit houdt in dat:
(i) de overeenkomst raadpleegbaar moet zijn,
(ii) de authenticiteit in voldoende mate gewaarborgd moet zijn,
(iii) het moment van totstandkoming met voldoende zekerheid moet kunnen worden vastgesteld, en
(iv) de identiteit van partijen met voldoende zekerheid moet kunnen worden vastgesteld.
Ook hieraan is voldaan. Aangaande de authenticiteit is relevant dat alleen partijen toegang hadden tot de digitale omgeving waarin de akte stond. Daarnaast ontvingen partijen na elke wijziging van de akte bericht. En na ondertekening stond bovenaan elke pagina van de akte een unieke code.