Ontslag

Hulp bij uw ontslagsituatie door Ontslaghulp.com: partner van Recht.nl

Of je het al een tijdje zag aankomen of juist helemaal niet: een ontslagsituatie gaat je meestal niet in de koude kleren zitten. Voor jou is het belangrijk dat je de juiste stappen neemt in deze vervelende situatie. Door rustig te blijven en juridische hulp in te schakelen, kun je het meeste uit jouw ontslag halen.

In samenwerking met Ontslaghulp.com kunnen de experts via Recht.nl jullie helpen bij ontslag. De juridische experts van Ontslaghulp.com analyseren jouw persoonlijke situatie, beantwoorden jouw vragen en kunnen je adviseren over de beste vervolgstappen.

Een ontslagkwestie kan op goede wijze opgelost worden als jij precies weet wat je moet doen en wat je nodig hebt. Er zijn verschillende ontslagsituaties mogelijk, zoals een ontslag met wederzijds goedvinden, via de kantonrechter, het UWV of zelfs een ontslag op staande voet. In de meeste gevallen leidt een ontslag tot een vaststellingsovereenkomst (ook wel be๋indigingsovereenkomst) genoemd. Dus ook indien er al een procedure is gestart bij de kantonrechter of het UWV. Uiteraard kan er voor gekozen worden om verweer te voeren tegen het ontslag in deze procedures. De juridische experts van Ontslaghulp.com leggen jou graag uit wat zij voor jou kunnen betekenen.

Hieronder vind je meer informatie over belangrijke onderwerpen:

Hulp bij ontslag

Heeft u te horen gekregen dat u ontslag krijgt? Een vervelende situatie, die waarschijnlijk veel vragen bij u oproept. Daarom is het verstandig om rustig te blijven en juridische hulp in te schakelen.

Ontslag via UWV

Als uw werkgever u wil ontslaan vanwege bedrijfseconomische redenen of vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid, is daar toestemming voor nodig van het UWV. Lees meer over de procedure en wat u zelf het beste kunt doen.

Ontslag via kantonrechter

Als uw werkgever u wil ontslaan, zijn er verschillende mogelijkheden. Hoe het ontslag verloopt, is afhankelijk van de reden voor het ontslag. Gaat het om bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid? Dan verloopt uw ontslag via het UWV. In alle andere gevallen verloopt dit via de kantonrechter.

Ontslag bij vast contract

Een vast contract is een contract voor onbepaalde tijd. Dat betekent dat er geen einddatum is afgesproken. Als uw werkgever niet meer met u verder wil, zal hij u dus moeten ontslaan. Maar dat kan niet zomaar, uw werkgever moet hier goede redenen voor moeten hebben en deze vervolgens moeten aankaarten bij het UWV of de kantonrechter.

Ontslag met vaststellingsovereenkomst

Een ontslag met vaststellingsovereenkomst wordt met andere woorden ook wel een ontslag met wederzijds goedvinden genoemd. U en uw werkgever zijn beiden akkoord met het ontslag en maken samen afspraken hierover. Deze afspraken legt u samen vast in een document: de vaststellingsovereenkomst.

Ontslagbrief

Uw werkgever kan het initiatief nemen tot ontslag, maar u hebt zelf uiteraard ook het recht om uw ontslag in te dienen. Bijvoorbeeld omdat u een nieuwe baan hebt, of omdat u een grote reis gaat maken. Als u zelf ontslag wilt nemen, moet u een ontslagbrief schrijven. Hierbij bevestigt u schriftelijk uw ontslag.

Wat moet ik doen als ik ontslag krijg?

Het kan best even schrikken zijn als uw werkgever u vertelt dat u ontslagen wordt. Ook wanneer u het al een tijdje aan zag komen, bijvoorbeeld omdat er weinig werk was. Blijf in ieder geval altijd rustig.

Welke rechten heeft een werknemer bij ontslag?

Als werknemer wordt u gelukkig niet zomaar aan uw lot over gelaten als ontslag boven uw hoofd hangt. We kennen in Nederland het ontslagrecht en de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Hierdoor kan uw werkgever u niet zomaar ontslaan en heeft u bij ontslag mogelijk recht op een ontslagvergoeding.

Hoe vecht ik mijn ontslag aan?

U krijgt van uw werkgever het bericht dat u binnenkort ontslagen wordt, maar u heeft het gevoel dat dit onterecht is. Wat nu? Gelukkig heeft u de mogelijkheid om uw ontslag aan te vechten. Hoe u dat precies moet doen, hangt af van wat de reden is voor uw ontslag.

Wat te doen bij een arbeidsconflict?

U brengt wekelijks flink wat tijd door op uw werk en hoopt uiteraard dat het nooit zo ver komt: een arbeidsconflict. Toch kan het voorkomen dat u niet meer met uw collega’s of uw baas door één deur kunt en er sprake is van een arbeidsconflict. Wat kunt u in dat geval het beste doen?